H.P.de Klerk

Oud-wethouder De Klerk werd geboren op 5 december 1913 in Blaricum: Herman Petrus de Klerk, zoon van schoenmaker Cornelis de Klerk en Antonia de Jong. Herman de Klerk trad al jong in de voetsporen van zijn vader, in meer dan één opzicht. Niet alleen werd hij net als zijn vader schoenmaker, ook zijn (latere) politieke betrokkenheid had hij niet van een vreemde.

In mei 1944 trouwde Herman de Klerk met Jacoba de Graaf. Met haar deelde hij meer dan 60 jaar lang lief en leed. In een interview in 1994 met Hei en Wei zei hij daar zelf over: "Als je een gezin hebt [-] moet je als man en vrouw goed op elkaar zijn ingesteld en dat is prachtig gelukt." Het paar kreeg acht kinderen: zes zoons en twee dochters.

In 1948 deed De Klerk zijn intrede in de gemeenteraad van Blaricum. Viif jaar later werd hij wethouder. Dit ambt zou hij meer dan 25 jaar bekleden. Vrijwel die hele periode was hij verantwoordelijk voor de portefeuilles Sociale Zaken en Volkhuisvesting. Portefeuilles die goed bij hem pasten: Herman de Klerk was een warm, sociaal voelend mens. Mede dankzij deze eigenschappen wist hij tijdens zijn wethouderschap bij iedereen respect af te dwingen. Zijn betrokkenheid en gevoel voor rechtvaardigheid waren een leidraad bij het nemen van beslissingen. Bij zijn afscheid kreeg hij als waardering voor zijn grote inzet een koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Een aantal jaar na zijn afscheid als wethouder stopte hij ook met zijn schoenwinkel. Daarna kocht hij een huis in de Bijvanck. Zijn vertrek uit het oude dorp was een bewuste keus voor wonen in het ‘nieuwe’ Blaricum.

Herman de Klerk trad na zijn vertrek als wethouder nauwelijks nog op de voorgrond. Bescheiden als hij was, wilde hij zijn opvolgers niet voor de voeten lopen. Zelfs nu nog kunnen medewerkers van de gemeente Blaricum zich herinneren dat hij altijd had gezegd: "Als ik weg ben, ben ik weg."

Herman Petrus de Klerk overleed op 9 januari 2009: geboren, getogen, gewoond, gewerkt en overleden in Blaricum. Hij is 95 jaar geworden.

(In memoriam 6FM)

Onbekende Hans Schoon

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.