Ziekenhuis Hoog Laren

Gedeelte voorzijde hoofd gebouw ziekenhuis Hoog Laren. Op deze plaats staat thans de Blaricumse vestiging van Tergooi Ziekenhuizen.

6 reacties

 • Reactielink Johan van Gurp Geplaatst door Johan van Gurp maandag, 19 september 2022 17:25

  9-11!
  11-september 1972 startte ik hier met de opleiding ziekenverzorging. Niet wetende dat dit zou leiden tot een carrière in de gezondheidszorg die tot op de dag van vandaag in wisselende functies voortduurt. Wat een geweldige tijd hadden wij hier. Lange dagen en nachten, héél hard werken maar onderling altijd gezellig, we zaten allemaal intern onder de strenge leiding van 2 mentrices ,mevrouw Snoep en juffrouw de Lange. Met de collega's onder elkaar vormden wij zonder uitzondering één happy familie. De linker vleugel van Hoog-Laren was ingericht als verpleeghuis, hier verzorgden wij ca 80-100 "zwaar demente" verpleeghuisbewoners op de afdeling de Eik de Kastanje en de Berk. Alzheimer bestond nog niet, sterker, in de jaren voor ons werd gesproken over psychisch gestoorde bejaarden. De rechter vleugel van het gebouw was ingericht als ziekenhuis met de volgende afdelingen: chirurgie, psychiatrie en interne geneeskunde. De patiëntenpopulatie op de afdeling chirurgie bestond voornamelijk uit patiënten met een heupfractuur, meestal betrof het hier patiënten uit de linkervleugel van Hoog-Laren. De "demente" bejaarden maakten regelmatig een val, gedrogeerd -en dus niet zo vast ter been- door zware slaap / kalmerende medicijnen. Op de afdeling chirurgie kwamen deze ongelukkig gevallen patiënten in een draadexensie te liggen, d.w.z. pen door het kniegewricht met touw en katrol aan het voeteneinde om het heupgericht te herpositioneren. Deze behandeling werd vaak niet overleeft, patiënten stierven door complicaties van de langdurige > 6 weken bedrust. De afdeling psychiatrie werd bezocht door patiënten met uiteenlopende psychiatrische aandoeningen, als verzorgenden maakten wij op deze afdeling geen deel uit van het behandelteam. Of het moet zijn dat ik verplicht met de patiënten de tennisbaan op het ziekenhuis terrein betrad zodat ik niet lieg als ik vertel dat ik beroepstennisser ben geweest. De afdeling interne geneeskunde werd voornamelijk bezocht door patiënten met longaandoeningen / longkanker. In de huidige tijd zou longafdeling dan ook een betere benaming zijn. Veelal kwamen de hier opgenomen patiënten uit de regio Amsterdam, waarschijnlijk had dit te maken met het feit dat Hoog-Laren oorspronkelijk was opgericht als Amsterdams sanatorium.

  Rapporteren
 • Reactielink Lisette Boer Dijksma Geplaatst door Lisette Boer Dijksma woensdag, 22 juni 2022 12:42

  Ik heb hier mijn ziekenverzorgende opleiding gedaan. Gestart in september 1984. Ik woonde in de Hazelaar, voormalig zusterhuis. Ik heb mooie warme herinneringen aan die tijd. Het was een verpleeghuis voor dementerende oudere met 4 afdelingen: de Berk, De kastanje, de Linde en de l4e naam weet ik niet meer

  Rapporteren
 • Reactielink Willem Geplaatst door Willem zaterdag, 27 november 2021 01:09

  In 1981 kwam ik hier werken. Helemaal vanuit Noord Brabant. Op de eerste verdieping was de psychiatrie van de Gooise ziekenhuizen uit Laren, Naarden en Bussum. Ik werkte op deze PAAZ. De linker zijde van de hoofdingang was verpleeghuis. De sloop van het gebouw heb ik van dichtbij meegemaakt. Onze afdeling was verplaatst naar het zusterhuis op het zelfde terrein. Goede tijd.

  Rapporteren
 • Reactielink Wil van de Berg -van de Bunt Geplaatst door Wil van de Berg -van de Bunt maandag, 01 maart 2021 18:53

  Ikben tevens hier mijn verpleegstersopleiding gestart in 68/69. Op diverse afdelingen gewerkt de demente bejaarden afdeling van br.Stock en zr.Kruis. De interne afdeling van br.Beentjes en zr.Dorf grote afdelingen met grote zalen. Veel handwerk verzet qua verzorging en huishoudelijke taken. Wie kent nog de “kribberijders”? Een leuke tijd met een goede sfeer onder het verzorgend personeel. Ik heb maar een paar foto’s uit die tijd en zou die graag aan willen vullen. Wellicht via deze reactie reacties van voorheen collega’s.

  Rapporteren
 • Reactielink Antoinette Hovingh Geplaatst door Antoinette Hovingh dinsdag, 02 juli 2019 07:15

  Ben hier mijn opleiding voor verpleegster begonnen in september 1968
  Het ziekenhuis had 3 afdelingen voor demente bejaarden wending 1 2 en 3. Heb leuke maar ook minder leuke herinneringen aan die tijd. Werkte op wending 1 waar br Stok en zr Kruis de leiding hadden. Ik heb nog enkele foto's uit die tijd

  Rapporteren
 • Reactielink Jans van Lith Koningen. Geplaatst door Jans van Lith Koningen. woensdag, 27 juni 2018 20:32

  Wat een prachtige herinneringen heb ik aan dit gebouw. Ben er gestart met mijn verpleegsters opleiding van 1967 1969.
  Een hele mooie tijd met een geweldige groep.

  Rapporteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.